четвер, 12 березня 2015 р.

Готуємось до уроку літератури

        Цей чарівний світ японської культури, японських традицій у творчості Ясунарі Кавабата

У повістях "Тисяча журавлів" (1951), "Голос гір" (1954), "Давня столиця" (1962), що
 розвивають давні традиції класичної японської словесності, Ясунарі Кавабата порушує    проблеми моралі і краси, намагаючись врятувати суспільство XX століття від бездуховності. Тривоги й хвилювання цілих поколінь, їх моральні та естетичні ідеали дали поштовх для творчих шукань письменника, для якого завжди були дорогими і духовні традиції світової літератури, і цінності японського народу. Думка про те, що минуле знищити неможливо, що воно продовжує існувати, що в "давно покинутих місцях ми зустрічаємо втрачений час", надає особливого забарвлення художній творчості Кавабата.
Митець упевнений, що зв'язок часів не розпався, що минуле існує у теперішньому, пронизуючи його невидимими променями. Кавабата володіє здатністю відтворювати цей ланцюг часів, відчуваючи світ у всіх трьох часових вимірах: у минулому, теперішньому і майбутньому. Ця тривимірність нерідко виступає як єдність спогадів, вчинків і марень його літературних героїв. Найбільш відчутно це виявилося у повісті "Тисяча журавлів".



 (Ведеться підготовка до уроку-подорожі. Активні помічники вчителя – Білоровська Неля, Трофименко Ліза, Кацарська Анастасія, Мунтянов Олександр, Третяков Ярослав. Кожен має свою роль, своє завдання з розкриття теми)



Немає коментарів:

Дописати коментар